Årskrönika för 2020: internationell rymdverksamhet.

Rymdsonderna:

I februari sköts farkosten Solar Orbiter upp med en Atlas-raket. Det är ett europeiskt projekt för att studera solen, men USA medverkar. 

Sommaren 2020 sände tre länder varsin sond mot planeten Mars: Kina, USA och Förenade Arabemiraten.

I augusti tillkännagavs att SpaceX ska skjuta upp en farkost till Månen 2022 för företaget Masten Space Systems. Farkosten ska landa på Månen på uppdrag av NASA.

Astronauterna:

I juni flög två astronauter med rymdskeppet Dragon till den internationella rymdstationen. Det var företaget SpaceX som sände upp dem med raketen Falcon. Det var den första rymdfärden utförd av ett privat företag, det var också den första bemannade amerikanska rymdfärden sedan rymdfärjan slutade flyga. Astronauterna har flygit för NASA tidigare. De heter Bob Behnken and Doug Hurley.

Kina har valt ut 18 nya astronauter. De ska delta i konstruerandet av Kinas nya rymdstation. Den nya astronautgruppen består av piloter, rymdingenjörer och ”pay-load specialists”. Kina ska börja sända upp modulerna till rymdstationen under 2021. Rymdstationen beräknas var aktiv i tio år. 

I november gjorde SpaceX sin andra lyckade färd i  år med rymdskeppet Dragon som förde fyra astronauter till den internationella rymdstationen.

Astronomi:

Satelliten som ska innehålla rymd-teleskopet James Webb blir igen försenat. Åratal av förseningar gör att den nu överskridit budget med flera miljarder dollar. Uppskjutningsdatum skulle nu ha varit i mars 2021, men flytts fram igen.

Årets nobelpris i fysik gavs för forskning på svarta hål.

The star cluster Messier 47

Rymdföretagen:

Företaget Oneweb som planerade att sända upp en stor konstellation satelliter för bredband, höll på att gå i konkurs våren 2020. I juli 2020 köptes bolaget av Storbritanniens regering och ett indiskt företag, nätoperatören Bharti Global. Oneweb kommer på så sätt att ingå i Storbritanniens ökade satsning på rymdverksamhet. Företaget har 74 satelliter i låg bana hittills.

Finska företaget Iceye har en antal radarsatelliter och i september tog man in 87 miljoner dollar i en investeringsrunda. Iceye planerar att sända upp ytterligare 8 små satelliter tom 2021. Man vill bygga en fabrik i USA.

Raketerna:

Den europeiska raketen Vega hade pausats efter problem, men i september gjordes en lyckad uppskjutning när 53 small-sats placerades i bana.

Det nya tyska raketbyggnadsföretaget Rocket Factory Augsburg har avtalat med norska Andöya Spaceport om att göra första uppskjutningen med sin raket där år 2022. På Andöya har man i år börjat bygga en ny raketbas för uppskjutning av satelliter. (= konkurent till Esrange).

I november framgick det att många nya raketer och satelliter fungerat dåligt den senaste tiden vilket lett till stora utbetalningar för rymdförsäkringsbolagen. 2020 blir ett förlustår för dem.

Månen:

USA vill flyga till Månen 2024. Under 2020 har detta debatterats livligt i USA:s kongress. Ska projektet få de budgetmedel som krävs? Är det ens möjligt att göra en bemannad landning redan 2024, finns tekniska möjligheter, räcker tiden till för att bygga allt, finns finansiering? Under året har NASA valt ut vilka astronauter som ska ingå i Artemis, dvs som kan få flyga till Månen. Svensk-ättlingen Jessica Meir ingår i gruppen.

I oktober skrev sju länder under ett avtal om att ansluta sig till USA:s projekt Artemis för utforskning av Månen. Avtalet syftar bl.a. till att undvika konflikter och vara transparenta. Undertecknare förutom USA var Australien, Kanada, Japan,  Luxembourg, Italy, United Arab Emirates och Storbritannien.

ESA har skrivit avtal med ett antal företag om deltagande i utforskningen av Månen och Mars. Det gäller allt från byggandet av rymdstationen Gateway som ska gå i bana runt månen, till hämtandet av markprov från Mars.

Chefen för Rysslands rymdorganisation Roscosmos sa i oktober att månlandningsprogrammet med bl.a. rymdstationen Gateway är ”för USA-centrerad” och antydde att Ryssland ångrat sig vad gäller att samarbeta.

I Kina arbetar man fram en femårsplan för landets ekonomi för åren 2021 – 2025 där det troligtvis ingår planer på påbörja ett månlandningsprojekt. Man behöver då bygga en ny kraftig raket och en månlandare. Planer finns redan på att sända obemannade farkosterna Chang e 6, 7 och 8 till Månen för att skapa en International Lunar Research Station (ILRS). Detta som förberedelse för en bemannad månlandning. Taikonauter på Månen på 30-talet?

Rymdskrotet:

I december har ESA skrivit ett kontrakt värt 86 miljoner euro med sweiziska företaget Clear-space-1 om världens första uppdrag för att plocka bort rymdskrot. Tidigare har olika tester gjorts men ingen verklig ”debris- removal.”

Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.