”Har vi åkt till Mars än?”

Nu finns en bra podd på svenska om rymdfärder! Arielspace har träffat skaparna av podden ”Har vi åkt till Mars än?”. De presenterar ett nytt avsnitt varje månad om resor till Mars och  Månen och de intervjuar forskare och astronauter. Fråga till en forskare: Är möjligt att vi i framtiden kan färdas med ljusets hastighet?  

Susanna och Marcus.

2019 är det rymdår och 50-årsjubileum för första människan på månen. Därför skapades serien ”Har vi åkt till Mars än?”, en podcast som handlar om den teknikutveckling som kommer att leda till att astronauter landar på Mars.

Podcasten distribueras via iTunes, Acast och andra podcasttjänster. Alla avsnitt och mer info om projektet samlas på www.hvatma.se

Serien produceras och programleds av Susanna Lewenhaupt och Marcus Pettersson.

”För två år sedan lyssnade vi på ett föredrag med NASA om odling i rymden. Vi var sålda direkt och ville lära oss allt om rymden och började leta efter material”, säger Marcus Pettersson, en av initiativtagarna till serien. ”Till vår förvåning upptäckte vi att det inte fanns något bra program om rymden överhuvudtaget på svenska så då tänkte vi att vi får göra det själva.”

”Rymdintresset har alltid funnits, från självlysande kartor över stjärnbilder som barn, till science-fiction-kulturens filmer och böcker i ungdomen” säger Susanna Lewenhaupt, den andra halvan av duon bakom podden. ”Fascinationen för rymden finns väl hos alla på något sätt, och även om man inte vill åka själv så vill man se en person på Marsytan”.

Podden ”Har vi åkt till Mars än?” kommer att besvara frågor som: Kan vi odla mat i rymden? Kan vi flyga i ljusets hastighet? Har vi uppfunnit hypersömn? I varje avsnitt presenteras de senaste nyheterna från rymden, och i reportage och intervjuer träffar vi världens ledande rymdexperter.

Fysikern Gabriella Stenberg Wieser läser tydligen mycket science-fiction.

I första avsnittet går de igenom vad vi hittills gjort för att en bemannad resa till Mars ska kunna bli verklighet en dag. Medverkar gör Rymdstyrelsens Johan Köhler. Han är ansvarig för solsystemsforskning och området rymdlägesbild, dvs rymdväder, kolliderande asteroider och rymdskrot. Svensk-amerikanska NASA-astronauten Jessica Meir intervjuas om sina tankar kring att en dag få åka upp i rymden, kanske till Mars. (Nu är hon uppe på den internationella rymdstationen!)

Susanna och Marcus intervjuar astronauten Jessica Meir.

I andra avsnittet: ”Finns det lagar på Mars än?” pratar man om rymdlagar. Vad gäller egentligen där ute, i tomrummet och på himlakropparna? Vi träffar Katrin Nyman Metcalf, professor i juridik på Tallins Tekniska Universitet, och ordförande i International Relations Committee på ESA. Vi kan också lyssna på en intervju med Chris Lamar, vd på det amerikanska företaget Lunar Embassy, som säljer mark på månen. Men kan man verkligen äga månen?

I det tredje avsnittet: ”Har vi åkt tillbaka till månen än?” pratar vi om den senaste tidens nysatsningar på rymden: NASAs planer på att bygga en bas på månen samt Gateway, en rymdstation som ska gå i bana runt månen. Vi intervjuar Kristin Dannenberg, ansvarig för forskningsfrågor på Rymdstyrelsen och träffar Richard Garriott, privat astronaut och upptäcktsresande som berättar om sin väg till rymden.

Och det finns fler avsnitt! Varje månad under 2019 sedan februari har ett nytt tillkommit med teman som: Har vi hittat liv i rymden än? Kan vi odla mat i rymden än? Har vi åkt till Jupiter än?

Fysikern Jan-Erik Wahlund är projektledare för Sveriges bidrag till farkosten Juice.

Vilka är då Marcus och Susanna som producerar podden?

Marcus Pettersson är journalist och radio- och tv-producent. Han driver företaget Rundfunk Media som producerar allt från dokumentärer för SVT och UR, P3 dokumentärer och poddar för bland annat Moderna museet och Europeiska Socialfonden. Men det kändes som om allt detta inte var nog!  Längtan efter Mars blev för stor, och när alla de stora kanalerna missat att täppa igen det svarta hålet inom rymdinnehåll tog han saken i egna händer, och siktade mot stjärnorna. 

Susanna Lewenhaupt är producent, projektledare och VD för företaget Beppo med ett hundratal poddar, radioserier, reklamkamanjer och ljudböcker i bagaget. Trots att du kan höra Susannas röst varje gång du går på bio eller lyssnar på DN:s storsatsning med inlästa reportage har hon röst så att det räcker även till Mars!

Fakta om ”Har vi åkt till Mars än?”

Har vi åkt till Mars än? är en podcast som publiceras månadsvis. Avsnitten är cirka 45 minuter långa och presenterar, förutom de senaste nyheterna inom rymdfart, svar på de mest relevanta frågorna för att sätta en person på Mars.

Har vi åkt till Mars än? görs på Beppo av Rundfunk Media.

Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.