Astronauter som landat på månen deltog vid vetenskapsfestival i Trondheim.

”Jag deltog i STARMUS i Trondheim och lyssnade på två astronauter som landat på månen!”  

Rikard Melander, som är medlem i vår förening, deltog i juni i vetenskapsfestivalen STARMUS IV: Life and the Universe. Där fanns ett starkt rymdtema. Här är hans referat:


Charles Duke framför kopia av månbil.

Mitt intresse för rymden har alltid varit stort, mest för den innovativa drivkraft som den väcker hos personer! Den tekniska utvecklingen som sker i samband med rymdforskning och drivet för att lösa ”omöjliga” utmaningar är utan motstycke i någon annan bransch.

2011 bestämde jag mig för att åka till Florida och Kennedy Space Center för att se den sista uppskjutningen av rymdfärjan Atlantis. Nu fick jag äran att i Trondheim träffa Sandra Magnus som faktiskt satt med som uppdragsspecialist vid den uppskjutningen. Jag träffade också många andra astronauter såklart!


Kopia på rymdfärjan Atlantis från NASA:s utställning på Tekniska Museet i Stockholm.

Jag fick träffa både Terry Virts som flygit bl.a rymdfärjan Endeavour och även legenderna Harrison Schmitt och Charles Duke som tar en speciell plats i historieböckerna! Charles Duke satt som Capcom i Houston Texas och ledde kommunikationen med Neil Armstrong och Buzz Aldrin en sommarkväll i juli 1969 under minst sagt stressande omständigheter när människan för första gången gick på en annan himlakropp. Som om detta inte var nog för Charles så åkte han själv till månen på Apollo 16 och blev då den 10:de människan att gå på månen. Harrison Schmitt blev den siste människan att lämna sitt avtryck på månen med Apollo 17.

Buzz Aldrin skulle också närvara på denna festival men pga sviktande hälsa så var han med på videolänk från sitt hus i Florida i ”Moonwalkerpanelen” som leddes av ingen mindre än Neil deGrasse Tyson.

Festivalen varade en hel vecka och detta är bara en liten bråkdel av det som erbjöds i form av seminarium av forskare och nobelpristagare. Jag var där som Volontär och hade därför större tillgång till faciliteterna mot att jag hjälpte arrangören med uppsättningen och förberedelserna innan festivalen. Mina personliga favoriter (förutom astronauterna), var faktiskt Sara Seager, som jagar exoplaneter på MIT, och Stephen Hawking. Hawking skulle närvara på STARMUS men pga sjukdom fick han stanna hemma i Cambridge där han var med på videolänk istället. Han delade ut sitt pris ”Medal for Science Communication” som detta år gavs till bl.a. Neil deGrasse Tyson.

För er som vill läsa mer om denna festival finns deras hemsida www.starmus.com och jag rekommenderar såklart er som har möjligheten att besöka denna nästa år att göra detta, den har skänkt mig mycket inspiration och många idéer!

Mvh
Rikard

 

Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.