Rymdforskare i Luleå vill vara aktiva i asteroidjakt

Tidningen Ny Teknik berättar 31 maj om ett initiativ vid Luleå tekniska universitet.

Jordnära asteroider kan innehålla stora metallfyndigheter. Men först måste de hittas. Det ska nyinvigda Nanosat Lab i Kiruna hjälpa till med.

Tidigare trodde man inte att området mellan jorden och Mars innehöll några större mängder av så kallade små solsystemsobjekt. I dag beräknar man att det finns hundratals miljoner av dem, i storlek från någon centimeter till flera kilometer i diameter. Hittills har cirka 18 000 av dem upptäckts.

Asteroiderna kan innehålla stora mängder värdefulla grundämnen, exempelvis platinametaller, en viktig komponent i bland annat bränsleceller. I framtiden kan det bli aktuellt att starta utvinning av sådana metaller på asteroiderna.

I april var Reza Emami, professor i rymdtekniska system vid Luleå tekniska universitet, med och invigde Nanosat Lab i Kiruna. Här ska små satelliter, så kallade kubsatelliter, konstrueras, utvecklas, tillverkas, testas och senare också hämta in data i från. Det enda man inte kan göra är att skjuta upp dem. Därför är hoppet stort till att Esrange ska kunna bygga uppskjutningsbasen Smallsat Express.

– Det är en suverän möjlighet, inte bara för vår forskning utan för hela Sverige och Europa, säger Reza Emami.

Här är en länk till hela artikeln hos Ny Teknik.

 

Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.