Sverige kan bli nummer 2 i rymden!

Storbritannien har nu tagit beslut om att skapa en raketbas i norra Skottland och bygga raketer för uppsändning av små satelliter därifrån och detta ska vara klart inom två år. Uppsändning av små satelliter? Men det är väl det vi hoppas göra vid Esrange? Ok, men vi får försöka bli rymdbas nummer 2 i Europa då. (Källa: Aviation Week & Space Technology. 2018-07-30)

Tidningen Aviation Week publicerade denna karta över orter där man vill starta upp rymdbaser. Från norr till söder: Western Isles (orange), Sutherland (mörkblå), Cambeltown (blå), Prestwick (gul), Snowdonia (grön), Newquay (lila) och Manston (röd). Den som valts ut för stora investeringar är Sutherland (mörkblå prick) längst upp i Skottland.

I Storbritannien har regeringen och rymdorganisationen UK Space Agency tagit krafttag för att göra landet till en betydelsefull rymdnation. På flera platser i Storbritannien planeras nu för raketbaser. Några ska använda flygplan istället för första raketsteg, där hoppas man på rymdturism. Men nu har beslut tagits om en bas vid Skottlands norra kust för vertikal uppskjutning av satelliter. Orten heter Melness och är belägen på udden A´Mhoine. Amerikanska företaget Lockheed Martin erhåller betalning med motsvarande 31 miljoner dollar för att dels skapa kapacitet för uppskjutning av raketer, dels samarbeta med företaget Moog om att bygga en ny liten raket.

Ett brittiskt företag, Orbital Express, erhåller en order värd motsvarande 7 miljoner dollar för att medverka vid basens användning. En lokal myndighet, Highlands and Islands Enterprise, får motsvarande 3 miljoner dollar för att bygga ut infrastrukturer för rymdbasen.

Man hoppas kunna starta med uppskjutningarna av satelliter år 2020, och arbetet med att bygga basen har ni inletts. Det planeras för anställning av 375 personer till basen. Enligt uppgift finns stort stöd lokalt för rymdbasen, även om inte alla vill ha den.
Förutom denna bas sponsrar Storbritanniens regering flera andra baser där man ska starta horisontalt, med hjälp av flygplan eller med raketer som startar som flygplan. Baser ska byggas vid Newquay i Cornwall, vid Prestwick nära Glasgow och vid Snowdon i Wales. De här baserna får dela på motsvarande 2,6 miljoner dollar.

Mina egna tankar om detta:

Jämförelse mellan Sverige och Storbritanniens rymdbaser visar att Storbritanniens regering satsar motsvarande 344 miljoner kronor på att bygga en rymdbas på 2 år och sponsra flera andra baser. Privata företag investerar i nya raketer. Basen ska ge jobb åt 375 personer. Man räknar med att ökad rymdverksamhet är mycket bra för Storbritanniens ekonomi.

Sveriges regering satsar 80 miljoner kr på att utveckla en ”testbädd” för ny verksamhet vid Esrange. Inga privata investerare deltar. Hur många nya jobb ska skapas vid Esrange? Hur ser man i Sverige på att investeringar i ökad rymdverksamhet inte är en kostnad utan leder till ökad produktion och ökad export?

En undran kan vara om inte det är så att Sveriges metod att skynda långsamt efter grundliga utredningar kommer att vinna ”tävlingen” i det långa loppet. Är det verkligen realistiskt av Storbritanniens aktörer att tro att man kan bygga en rymdbas och en raket praktiskt taget från scratch PÅ TVÅ ÅR???

Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.