Kommande bemannade rymdfärder detta år!

Till den internationella rymdstationen:

Nästa färd med SpaceX rymdskepp Dragon till rymdstationen ska ske i april i år, med fyra astronauter: Shane Kimbrough och Megan McArthur från NASA (USA), Akihiko Hoshide från JAXA (Japan och Thomas Pesquet från ESA (Europa). Då ersätter de föregående Dragon-besättning som kom till rymdstationen i november: Michael Hopkins, Victor Gloveroch Shannon Walker från USA samt Soichi Noguchi från Japan. Dessa kan resa hem med Dragon-skeppet som kan landa på Jorden med fallskärm.

SpaceX ska genomföra en privatfinansierad vistelse på rymdstationen med tre ”rymdturister” i slutet på 2021. Pilot på Dragon blir en av NASA:s mest erfarna astronauter, Michael López-Alegría, som gjort fyra resor till rymdstationen . De betalande resenärerna är dels två framgångsrika affärsmän, amerikanska Larry Connor och kanadensiska Mark Pathy, och dels en israelisk pilot, Eytan Stibbe. De ska tillbringa åtta dagar på rymdstationen.

I omloppsbana:

SpaceX meddelar att Jared Isaacman, ägare till företaget Shift4 Payments, har köpt en resa med Dragon. Den ska äga rum i slutet på 2021 eller under 2022. Genom olika tävlingar och utval ska  Isaacman hitta tre andra personer som ska träna och sedan följa honom upp. De reser inte till rymdstationen utan kretsar några dagar I bana runt Jorden.

Mot månen, förberedelse:

NASA testade motorn till nya stora månraketen Space Launch Systems (SLS) 16 februari. Man var inte nöjda med testresultatet och ska snart göra en ny test. Detta innebär troligtvis en försening av månprogrammet. En obemannad färd runt månen med SLS och nya rymdskeppet Orion skulle ha företagits i slutet på 2021 men skjuts nu antagligen upp till 2022. Inom några år ska en bemannad färd runt månen ske, för att så småningom följas av en bemannad månlandning.