Underjordisk rymdbas i Stockholm – med färska grönsaker.

Fem medlemmar i Svenska Rymdsällskapet besökte en helt annorlunda och spännande plats i Stockholm.

Från Sjöviksvägen 88 nära Liljeholmen gick vi ned i de stora underjordiska utrymmena som Vin- och Spritcentralen lämnat efter sig helt tomma. Där finns åtta gigantiska tomma upprättstående metallcylinder med ca 20 meters diameter och ungefär lika höga. Tidigare innehöll de vin eller sprit – även om alla rester nu dunstat bort!

Det skulle kunna vara möjligt att där bygga en simulerad rymdbas som liknar underjordiska baser som planeras för månen eller Mars. Vi tycker att detta är en möjlighet värd att utforska!

Under jorden har rymdbasutrymmena som granne uppstart-företaget Urban Oasis som odlar grönsaker och kryddväxter med LED belysning. Det är den typen av odlingssystem som skulle behövas på rymdbaser utanför jorden.

På bilden visar Johannes Wiig från Urban Oasis, som är både grönsaksodlare och rymdtekniker, upp lite av de underjordiskt odlade grönsakerna.

Skulle du vilja vara med i detta nya projekt – ta kontakt med vår ordförande Ulf E Andersson ulferikandersson@gmail.com eller någon annan i styrelsen.

Varmt välkomna också på Svenska Rymdsällskapets årsmöte onsdag 13 juni kl 18 i Goto10.s lokaler (Hammarby Kaj 10D, plan 2)