Vad ska vi äta på Mars?

Efter sju månaders resa genom rymden har NASA InSight-uppdraget landat på Mars. Den röda planeten verkar inte vara långt borta längre. Frågan är nu: Vad ska vi äta där?

Det var mycket roligt och intressant att delta i de spänstiga diskussionerna om mat, jord och rymd på Foodtech Village Community Meetup-mötet 18 december i organisationens lokaler i Söderhallarna.

Lösningar för rymden innebär att vara extremt effektiv med mat, vatten, luft och energi – samma saker som vi kämpar med på jorden. Men det är inte bara rymdlösningar som kan göra att Mars blomstrar när vi människor kommer dit. Smart utformade hyperkomplexa, artrika och förbättrade naturbaserade odlingssystem har redan förvandlat ödemark i Burkina Faso till prunkande och högproduktiva trädgårdar med en mångfald av grödor.

Det är en extremt fascinerande forskning: Praktisk växtodling och livsmedelsproduktion som skapas av Sony Computer Science Lab i Tokyo och kallas ”synecoculture”. Kan det användas på Mars?

 Och fick de mat och lagade den i Mars-simuleringskupolen HI-RES på Hawaii, där ett antal analoga astronauter frivilligt var ”inlåsta” för att testa hur det skulle vara att leva på Marsunder en längre tid?

Dr Sian Proctor & Masatoshi Funabashi ledde diskussionerna och de efterföljande workshopparna – och hjälpte oss att laga våra egen rymdmat mitt i Söderhallarna. Den blev riktigt god!

Text och foton: Ulf E Andersson