Styrelse

Ordförande: Ulf E Andersson

Jag har ett livslångt intresse för rymden och rymdfärder, men också för miljö och hållbarhet. Till vardags delar jag min tid mellan att vara innovationsstrateg på Naturvårdsverket, och att arbeta i min egen konsultfirma Svensk Framtidsbevakning. Jag är särskilt intresserad av hur vi ska kunna bygga baser och på sikt städer utanför jorden, och få dem att bli goda platser, inte bara för korta vistelser, utan för permanent mänsklig närvaro i rymden – på månen, Mars och i stora rymdstationer i omloppsbanor. Rymdens resurser och rymdteknik kan bidra till hållbarhet också på jorden.


Vice ordförande: Jon-Erik Dahlin

Rymden har alltid varit en stor del av mitt liv. Det var drömmen om mänskliga rymdfärder tillsammans med visionen om hur vi kan lösa vår energiförsörjning som gjorde att jag blev fysiker och doktorerade inom fusionsplasmafysik. Utöver mitt rymdintresse har jag ett stort intresse för hållbar utveckling och har undervisat på KTH i detta ämne i många år. Jag driver nu ett företag som heter Snowflake Education, där vi utvecklar och samlar interaktiva verktyg för att undervisa hållbar utveckling, som vi erbjuder skolor och universitet.


Kassör: Ariel Borenstein

Jag är ekonom och var länge anställd på Skatteverket. Nu är jag frilansjournalist på heltid och skriver om rymdindustrin. Jag har varit intresserad av astronomi och rymdfärder hela livet, både som science-fiction och i verkligheten.  Rymdverksamheten ökar ständigt med nya raketer, satelliter och sonder till  planeterna. Det är spännande att följa med vad som händer och vår förening vill bidra till att Sverige deltar i utforskandet av rymden.


Övriga styrelsemedlemmar:

Sven Styf

Jag är intresserad av astronomi, kosmologi och rymdfärder.


Natuschka Lee

Jag heter Natuschka Lee och forskar kring mikrobiologi och astrobiologi vid Umeå universitet, där jag studerar olika typer av extrema ekosystem på jorden för att förstå hur liv kan utvecklas under olika betingelser och vilken nytta denna kunskap kan ha även för rymdforskningen (t. ex. för nya forskningsområden såsom astroekologi och astrobioteknik).


Christer Andersson

De stora frågorna om universum, andra tänkbara livsformer och vad rymden innebär i form av nya möjligheter för mänsklig civilisation nu och i framtiden har alltid varit områden som engagerat mig. Särskilt idag med alla de nya lovande initiativen inom ’New Space’, är det lätt att bli entusiastisk över den potential som olika verksamheter i rymden erbjuder. (Samtidigt sätter denna utveckling fingret på sin spets vad gäller frågor som etik och moral, politik och ekonomi, hållbarhet och tillväxt.)

Teknisk utveckling i allmänhet är samhällsdrivande, medan utveckling inom rymdområdet är civilisationsdrivande. Mitt strå till stacken för att bidra till
rymdområdet har jag gjort genom att under flera år arbetat i både kommersiella
rymdföretag som statlig rymdverksamhet och forskning. Numera är jag verksam inom ett eget konsultföretag kallat spI2ce, som hjälper rymdbaserade Startup-företag att etablera sig och traditionella större företag att dra nytta av rymdförmågorna.


Björn Oliviusson


Jill Rhoads


Projektmedarbetare:

Helena Lennholm

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Helena-2018.jpg

Hon har lämnat styrelsen men medverkar som redaktör på föreningens Facebook. ”Lärande om rymd och hållbarhet är min specialitet då jag arbetar med lärarutbildning”. 

Louise Drevinger

Louise Drevinger

Hon har lämnat styrelsen men medverkar på några av föreningens event. ”Rymden har alltid varit ett stort intresse för mig som väcktes genom tv-serien Vintergatan. Till vardags arbetar jag inom politiken och engagerar mig inom både idrott och djurskydd”.