Styrelse

Styrelse.

Ordförande: Ulf E Andersson

Jag har ett livslångt intresse för rymden och rymdfärder, men också för miljö och hållbarhet. Till vardags delar jag min tid mellan att vara innovationsstrateg på Naturvårdsverket, och att arbeta i min egen konsultfirma Svensk Framtidsbevakning. Jag är särskilt intresserad av hur vi ska kunna bygga baser och på sikt städer utanför jorden, och få dem att bli goda platser, inte bara för korta vistelser, utan för permanent mänsklig närvaro i rymden – på månen, Mars och i stora rymdstationer i omloppsbanor. Rymdens resurser och rymdteknik kan bidra till hållbarhet också på jorden.


Vice ordförande: Jon-Erik Dahlin

Rymden har alltid varit en stor del av mitt liv. Det var drömmen om mänskliga rymdfärder tillsammans med visionen om hur vi kan lösa vår energiförsörjning som gjorde att jag blev fysiker och doktorerade inom fusionsplasmafysik. Utöver mitt rymdintresse har jag ett stort intresse för hållbar utveckling och har undervisat på KTH i detta ämne i många år. Jag driver nu ett företag som heter Snowflake Education, där vi utvecklar och samlar interaktiva verktyg för att undervisa hållbar utveckling, som vi erbjuder skolor och universitet.


Kassör: Ariel Borenstein

Jag är ekonom och var länge anställd på Skatteverket. Nu är jag frilansjournalist på heltid och skriver om rymdindustrin. Jag har varit intresserad av astronomi och rymdfärder hela livet, både som science-fiction och i verkligheten.  Rymdverksamheten ökar ständigt med nya raketer, satelliter och sonder till  planeterna. Det är spännande att följa med vad som händer och vår förening vill bidra till att Sverige deltar i utforskandet av rymden.


Övriga styrelsemedlemmar:

Sven Styf


Jill Rhoads


Björn Jonsson, styrelseledamot 2019-2020.

Rymden har alltid fascinerat mig, ända sedan jag såg dokumentärfilmer när jag var liten. Jag kommer från Kalix, ett kustsamhälle mellan Luleå och Finland. Där mygg, bandylag, norrsken, Kalixlöjrom, mörker och midnattssol finns. Flyttade ner till Stockholm 2008 men kommer att börja jobba i Gullspångs kommun som ”Mark-, exploatering- och näringslivsutvecklare.”
Är utbildad Samhällsplanerare på Karlstad universitet och har även studerat på LTU i Luleå. Yrkeslivet har främst handlat om att köra olika typer av fordon: Drönare, taxibilar, buss, flyg, helikopter, stora lastbilar och 70-tons grävmaskiner. Nu driver jag eget konsultföretag som arbetsledare och platschef på stora projekt.
Rymden är vårt nästa mål, för att nå dit måste vi öka intresset bland allmänheten och engagera oss än mer. Vi måste satsa mer resurser på rymdresor, rymdstationer och kolonier på andra planeter.


Natuschka Lee

Jag heter Natuschka Lee och forskar kring mikrobiologi och astrobiologi vid Umeå universitet, där jag studerar olika typer av extrema ekosystem på jorden för att förstå hur liv kan utvecklas under olika betingelser och vilken nytta denna kunskap kan ha även för rymdforskningen (t. ex. för nya forskningsområden såsom astroekologi och astrobioteknik).


Björn Oliviusson