Första gången i Sverige: Internationell innovationstävling.

ActInSpace för första gången i Sverige.

ActInSpace® är en världsomspännande innovationstävling som sedan 2014 arrangerats på initiativ av franska rymdflygstyrelsen CNES. I år deltar för första gången också Sverige.
Under 24 timmar samlas lag som ska ta sig an verkliga utmaningar baserade på patent, programvara, data från rymden eller rymdinfrastruktur. Tävlingen är utformad för studenter, men öppen för alla. Syftet är att främja entreprenörskap och nyföretagande, ökad sysselsättning och omsorgen om vår planet.
I Sverige sker detta 25-26 maj i Luleå där Arctic Business Incubator, ABI, är värd. ABI är huvudman för den nationella rymdinkubatorn ESA-BIC Sweden, där nybildade företag med rymdanknytning från hela landet ingår.

– Det här är inte till nytta bara för de som tillverkar satelliter. Det är viktigt att tekniken kommer till bredare nytta här nere på jorden. Nya företag, både för regionen och för Sverige, kan komma ur det här. Även företag som inte är i rymdindustrin, kan använda tekniken i sina företag, säger Kristina Öhman, projektledare och affärsrådgivare vid ABI.
Efter övningen i Luleå utses en vinnare som får delta i den internationella finalen i Toulouse i Frankrike, The Toulouse Space Show den 27 juni.
Läs mer:
https://actinspace.org/
https://www.mynewsdesk.com/se/arctic-business-incubator/pressreleases/sverigepremiaeren-foer-act-in-space-blir-i-luleaa-2480177

Text: Ulf E Andersson

Affärsidéer och kommersialisering.

ActInSpace arrangeras samtidigt den 25-26 maj i 70 städer, 40 länder i fem kontinenter.
– Vi vill att fler ser möjligheterna med den teknik som idag används i rymden. Det är också ett spännande event som knyter ihop människor för att lösa utmaningar där affärstänket finns med redan från början, säger Sarah Gotthold, marknads- och kommunikationsansvarig på ABI.

Designed for students but open to everyone, the objective is to foster entrepreneurship, encourage start-up creation and promote the use of space technologies and space acquired data to change citizen’s lives, to boost employment and to protect our planet.