Megahelg Rymd på Tekniska Museet 29-30 sept

Svenska Rymdsällskapet deltar vid stor rymdhelg!

Megahelg Rymd – med ”Ensamma i rymden”
Plats: Tekniska Museet i Stockholm
Datum: lördag 29 september och söndag 30 september
Tid: 10:00-17:00 (lör och sön)

Under en hel helg med rymden i fokus kan du följa med på rymdäventyr och rymdpromenader, ta del av rymdforskning, astronomi, filmproduktion, aliens, workshops och unika föremål från rymden. Hur är det att leva på en rymdstation i tyngdlöst tillstånd? Det och mycket mer får du svar på under Megahelg – Rymd.

På lördag och på söndag kommer ni få lära er hur en skapar häftiga effekter i en rymdfilm av VFX-artisten Evelina Åström som själv både lett teamet och själv skapat effekterna i den nya stora rymdfilmen “Ensamma i rymden” och som att det inte vore nog blir det uppvisning och gemensam rymddans med Stockholms Kulturskola. Under hela helgen kör vi stationer och workshops.

Rymdvänner på Tekniska denna helg är:

Svenska rymdsällskapet – Presentationer av Svenska Rymdsällskapet varje hel och halvtimme lördag och söndag kl 10.30–12och 13–16.00. Korta presentationer varvas med workshops där barn och ungdomar – även vuxna – får bygga rymdstationer och rymdstäder, samtidigt som vi visar fem korta bildspel med inspirerande bilder. Vi håller till i Mekka-salen.

Hur bygger vi rymdkolonier de kommande hundra åren? Jon-Erik Dahlin
Gruvor, resurser och tillverkning i rymden – Ulf E Andersson
Odling, mat och kretslopp i rymden – Björn Oliviusson, Moa Quist
Kolonier på månen – Ariel Borenstein
Liv i rymden? NatuschkaLee

Ensamma i rymden – Filmteamet bakom den nya rymdfilmen “Ensamma i rymden” är med på plats. Förutom VFX-artisten Evelina Åström så kommer specialmaskdesigner Niklas Hermansson visa aliendesign och processen att skapa masker och animatronics. Regissören Ted Kjellson och manusförfattaren Henrik Ståhl är också med oss och står redo att svara på alla möjliga frågor kring rymdfilmskapandet. Och så blir det workshops och annat skoj. Plats: Flygplanshyllan

Sandvik – Stål används på många olika sätt och på många olika platser, till och med ute i rymden. Sandvik har faktiskt tillverkat stål som tål extrema temperaturer som finns på teleskop, spännande va? Kom förbi och kika på filmer, bilder från NASA, delta i workshops och vem vet du kanske får känna på lite rymdstål med? Plats: Robotlabbet

KTH Rymdcenter – Upplev livet på en rymdstation, gå på en rymdpromenad och träna och testa dina rymdkunskaper. Vem vet, du kanske själv skulle ha bra förutsättningar för att klara av livet på en rymdstation. Och vi sa väl att det kommer finnas föremål från rymden på plats med? Plats: Innovationslabbet

Astronomisk Ungdom – Alla de minsta barnen får bygga egna kometer, för de lite större kommer AU att ordna workshops med Stellarium eller raketuppskjutning. Plats: Framtidslabben (workshops i hackalabbet anmäler en sig till på plats samma dag).

Stockholms Kulturskola – Uppvisning och gemensam rymddans! Kom hit allihopa, det kommer bli grymt skoj! Ungdomar och ledare från Kulturskolan Stockholm håller i workshops direkt efter uppvisningen, ingen föranmälan krävs till detta.

Det kommer också bli mer rymdliga saker som rymdpromenader i MegaMind, UFO-byggen och möjligheter till att utforska våra “hemliga arkiv” för att bli korad till en framtida “rymdforskare”.

Hela programmet med alla tider och platser släpps veckan innan. Det kan också ske en del förändringar. Så håll utkik!

Arr: Tekniska museet i samarbete med bland andra KTH Rymdcenter och Astronomisk Ungdom