LIV: Utomjordiskt, syntetiskt och artificiellt!

Vår styrelsemedlem Natuschka Lee har läst en bok om olika former av liv och recenserar boken här:

Pufendorf institutet vid Lunds universitet har nyligen gett ut en intressant bok med den smått provokativa titeln ”LIV. Utomjordiskt, Syntetiskt Artificiellt”.

Den är väl värd att läsa för att den förmedlar ett större perspektiv kring mänsklighetens försök att inte bara förstå, skapa och söka efter liv och intelligens i rymden, men även att sprida och etablera liv från jorden på andra ställen i rymden.

Detta är visserligen ett klassiskt tema, men tack vare forskningen kring t. ex. artificiell intelligens, extremofila livsformer och utveckling av nya spännande teknologier såsom biomimetik och astrobioteknik, har vi fått nya spännande perspektiv som är viktiga att beakta för att komplettera den teknologiska utvecklingen.

Och styrelsens ordförande Ulf E Andersson kommenterar:

Extremofila mikroorganismer – som finns på jorden och kan finnas på andra ställen i solsystemet – kan genom ” astrobioteknik” ge oss mat, energi, hållbar rening och annat bra – både på jorden och i framtida rymdstäder. Även om det behövs mycket teknik i rymden, utan biologi kommer vi människor inte ändå inte långt när det gäller att bygga bosättningar i rymden.

Om någon vill köpa boken kan ni göra det t.ex. via denna länk:

https://www.bokus.com/bok/9789198439403/liv-utomjordiskt-syntetiskt-artificiellt/