USA:s nya månlandningar!

Gateway Component Graphics v19

NASA planerar att sända två astronauter till månen år 2028. På 2030-talet kommer sedan en internationell bas att byggas på månen. (Källa:NASA. Publicerat här 2021-06-06)

För att kunna sända astronauter och utrustning till Månen bygger NASA en riktigt stor raket. Den har fått det tråkiga namnet Space Launch System (förkortat SLS). Den ska skjutas upp i år och sända iväg rymdskeppet Orion på en färd för att runda månen. Rymdskeppet är obemannat. Men år 2023 ska färden runt månen upprepas, denna gång med astronauter ombord.

Gateway

År 2028 ska ett Orion-rymdskepp flyga till månen med astronauter som ska landa där. Men först anländer astronauterna till en rymdstation som kretsar kring månen. Stationen kommer att byggas i ett internationellt samarbete och kallas Gateway, och den ska fungera som bas för upprepade landningar på månens yta.

SpaceX har fått två viktiga uppdrag. Dels ska man transportera utrustning till Gateway, dels ska man bygga en månlandare. SpaceX experimenterar just nu med sitt nya superrymdskepp Starship, och en version av det ska användas för färder från Gateway till månens yta. I konkurrens med företagen Blue Origin (som ägs av Jeff Bezos) och Dynetics har SpaceX vunnit uppdraget att bygga den här månlandaren. Från början var NASA:s plan att anlita två företag för att få två olika månlandare, men kongressen har krympt NASA:s budgetmedel och NASA valde SpaceX främst för att de erbjuder det lägsta priset. Blue Origin och Dynatics har inlämnat protester, de anser beslutet vara felaktigt. Så kanske det blir flera olika månfarkoster ändå!

Rymdskeppet Orion har en intressant koppling till svensk rymdverksamhet. En servicemodul till rymdskeppet tillverkas i Europa, och företaget OHB Sweden i Kista utförde för några år sedan ett stort antal tester på modulen.