Jubileumsfest – 50 år sedan den första månlandningen!

Björn Jonsson, styrelsemedlem i Svenska Rymdsällskapet, pratar på månlandar-eventet med vår svenske astronaut Christer Fuglesang.

20 juli deltog medlemmar i Svenska Rymdsällskapet i ett stort firande av att den första bemannade månlandningen ägde rum 50 år tidigare. Festen hölls på Observatoriekullen i Stockholm. Arrangörer var Sveriges Ingenjörer, Fuglesang Space Center (FSC) , Visualiseringscenter C, International Astronomical Union, Vetenskapens Hus, Tekniska muséet, Institutionen för Astronomi vid Stockholms universitet och Rymdstyrelsen. Huvudsponsor var Sveriges Ingenjörer.

Medlemmar i Christer Fuglesang Space Center hälsade oss välkomna.

Jubileumsfesten inleddes med att vi kunde lyssna på den kända astronomen Marie Rådbo på biografsalong Grand. Vi fick se hisnande fotografier kombinerade med animationer om månlandningar, månlandskap och Marslandskap.

Tom Cullen berättar om alla bemannade månlandningar.

En expert på månlandningarnas historia, Tom Cullen, höll en intressant föreläsning. Han har arbetat på Smithsonian Institute och Cosmonova.

Vi lyssnar på rymdmänniskorna…
Astronauten Christer Fuglesang.
Rymdstyrelsens generaldirektör heter Anna Rathsman. Hon höll ett trevligt tal och pekade mot rymden.

Vid klockslaget då månlandaren Eagle landade, 22:17, ropade vi alla: ”The eagle has landed!”

The Eagle has landed, skål!
Rymdmingel.

Det hela var ett trevligt initiativ. Det förekom mycket mingel och vi ”vanliga” människor hade en fin möjlighet att träffa några av Sveriges höjdare inom rymdverksamhet. Nu ser vi fram emot att fira Apollo 12, 13, 14 , 15, 16 och 17 under de närmaste tre åren.

Neil Armstrong till vänster, och Edvin Aldrin till höger, landade på Månen 1969. Under tiden cirklade Michael Collins, i mitten på bilden, varv på varv runt Månen i kommandomodulen i väntan på att de andra två skulle återvända.