Rymden som innovationsmotor!
Onsdag 7 juni kl 19-21 på KTH Campus, Lindstedtvägen 30, lokal ”Sing-sing”, bottenvåningen
Svenska Rymdsällskapet håller årsmöte kl. 18.00. Du kan antingen delta på både årsmöte och event, eller komma endast till eventet kl. 19.00. Du kommer att få höra om några av de nya spännande start-up-företagen som jobbar med innovationer och ny teknik för rymden eller från rymden. Du får också veta mer om ESAs nya initiativ ESA-BIC (Business Incubator Centers) att skapa affärsinkubatorer för nya företag som arbetar för rymdsektorn eller för att ta tillvara spin-off från rymden. ESA-BICs finns idag på tre platser i Sverige, och ska stödja nybildade företag med rymdinriktning. Vill du veta mer om detta, och hur du kan vara en del av denna utveckling?
Program
- Jon-Erik Dahlin, Svenska Rymdsällskapets ordförande inleder med varför rymden är viktig, också för innovationsutveckling.
- Ulf E Andersson från Svenska Rymdsällskapet visar kopplingen mellan rymdteknik och hållbara städer, och var finansiering finns för att utveckla nya idéer som tar ner rymden på jorden.
- Michael Camitz från ESA-BIC och Uppsala Innovation Centre förmedlar vad de svenska ESA-BIC centren i Uppsala, Luleå och Trollhättan kan göra för att stödja nya rymdstart-ups.
- Jakob Edman från Svenska Rymdsällskapet leder företagspresentationer, debatt och frågestund med de nya rymdföretagen:
– APR Technologies, VD Peter Nilsson http://aprtec.com/
– Sally-R, VD Viktor Kjellberg http://sally-r.com/
– Geografiska informationsbyrån, Co-Founders Sara Wiman med kollegorna Greger och Tobias http://www.geografiskainformationsbyran.se/
– Featherway Robotics, VD Niklas Salomonsson www.featherway.eu
Kvällen inledes med Svenska Rymdsällskapets årsmöte 18.00-18.30, därefter startarRymden som innovationsmotor kl. 19.00-21.00
Varmt välkomna!
Deltagandet är gratis, anmälan och hur många ni blir skickas till info@svenskarymdsallskapet.se så vi kan planera kaffe, dryck och lite tilltugg.
Varför är rymden en innovationsmotor?
Rymdfärder och annan rymdverksamhet har under 60 år varit en stark drivkraft för innovationer och ny teknik. Rymden är en krävande miljö, och gör det nödvändigt att göra nya saker på nya sätt, och utmanar oss ständigt att utveckla bättre innovationer och ny teknik. Att göra saker som ska fungera i rymden kräver att de är extremt tåliga, lätta och reparationsfria – det är knappast möjligt att skicka ut en servicetekniker till en vädersatellit som krånglar, utan den måste fungera felfritt under lång tid i rymdens tuffa miljö. Rymdverksamhet har sedan månfärderna på 60-talet lyft industri och teknikutveckling inom många branscher – och kommer att fortsätta göra det.
Innovationer som från början gjordes för rymden, kan också skapa bra förhållanden på jorden. Solceller, LED-lampor, lätta material, medicinska sensorer och 100-tals andra innovationer skapades från början för användning i rymden och är i dag oerhört viktiga för välfärd, hälsa och miljö på jorden. På längre rymdresor eller på en bas på månen eller mars behöver vi skapa smarta, återvinnande, resurseffektiva och superhållbara system för vatten, avfall och matproduktion – precis samma saker som vi behöver för hållbara städer på jorden och global välfärd, särskilt i utvecklingsländer.
Med vänliga hälsningar,
Jon-Erik Dahlin
Ordförande, Svenska Rymdsällskapet